Mange med kroniske sygdomme betragter sig ikke som ’i risiko’ for COVID-19

Parallelt med spørgeskemaerne har vi interviewet borgere om, hvordan de oplever coronakrisen, og hvad det betyder for deres velbefindende. Helt konkret spørger vi ind til, hvordan folk håndterer coronakrisen og nedlukningen og hvordan det påvirker deres adfærd, mentale sundhed og trivsel for at undersøge de eventuelle konsekvenser (sociat, helbredsmæssigt, økonomisk, osv.). Vi har på nuværende tidspunkt interviewet 32 personer mellem 24 og 83 år forskellige steder i landet. Alle har fået et pseudonym, og vi har fjernet særlige kendetegn i deres citater, så det ikke er muligt at genkende dem.

Vi har interviewet 18 personer, der er diagnosticeret med forskellige kroniske sygdomme. Ifølge de danske sundhedsmyndigheder kan nogle kroniske sygdomme medføre en øget risiko for et langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb (endda død) relateret til COVID-19. Vi ønskede at blive klogere på, hvorvidt disse personer med kroniske sygdomme ser dem selv i en risikogruppe med øget risiko for covid-19, og i så fald hvordan de forholder sig til denne øget risiko.

De følger forholdsreglerne

Da Alice (75 år) blev spurgt, om hun betragter sig selv som værende i øget risiko på grund af hendes diabetes type 2, svarede hun: ”Neej, ikke sådan specielt”. Alice forklarede, at hun ikke betragter sig selv i en risikogruppe, fordi hun selvisolerer og det har hun fint med. Jane (65 år), der både har Parkinsons sygdom og essentiel trombocytæmi, ser sig selv som en del af gruppen i høj risiko, men er ikke bekymret for dette. Hun har sammen med sin mand tilpasset deres hverdagsrutiner for at minimere risikoen, fx: ”Vi har bestemt at jeg ikke går ind i butikker, så det sørger min mand for”.

De lever videre ligesom andre ’almindelige’ danskere

Johan (64 år) har både diabetes type 1 og ledgigt. Han sagde ”Jeg er jo i en risikozone, så jeg burde jo egentlig blive hjemme hele tiden, lade være med at gå ud og handle og lade være med at tage ud og besøge mine forældre eller noget. Men det har jeg ikke gjort. Jeg har gjort som de fleste almindelige danskere, som ikke fejler noget. (…) Jeg har ikke gjort ekstra, selvom jeg har de sygdomme, jeg har”.

 De er vant til at vurdere deres egen risiko

Da Heidi (24 år) blev spurgt hvem hun tænkte er i størst fare under COVID-19, svarede hun: ”Folk med kroniske sygdomme, spædbørn, gamle”. Selvom hun selv har epilepsi er hun ikke bekymret, forklarede hun: ”Altså jeg har undersøgt nøje, om det har gjort, at jeg har større risiko for at blive ramt eller blive meget syg af det, og det har slet ikke nogen forbindelse til det. Så efter jeg har undersøgt det og fandt ud af, at det ikke gjorde nogen forskel, så har jeg ikke tænkt sådan over det”.

 

Morten Skovdal og Amy Clotworthy fra projektets kvalitative team angiver:

Disse interviews tyder på, at mange personer med kroniske sygdomme er vant til at udøve risikoreducerende adfærd, og at mange overholder sundhedsmyndighedernes anvisninger i forbindelse med COVID-19-pandemien; dvs., fysisk afstand og god håndhygiejne. Til trods for at nogle personer anerkender at være i en risikogruppe, så føler de en vis kontrol over deres sygdom og betragter derved ikke selv, at de er i øget risiko, hvorfor de lever videre ligesom alle andre ’almindelige’ personer.

Dette antyder, at personer med kroniske sygdomme ikke nødvendigvis kan placeres i én gruppe, fordi nogle personer med specifikke kroniske sygdomme er vant til at styre deres egen situation. Under Covid-19 er denne gruppe af personer imidlertid fået betegnelsen ’højrisikogruppe’ af regeringen og sundhedsmyndighederne. Interviewene tegner et billede af, at flere i denne gruppe ikke er enig i denne kategorisering. I stedet for at udarbejde forholdsregler, der følger en ’one-size-fits-all’-tilgang, bør de danske sundhedsmyndigheder sammen med politikerne evaluere, hvem der skal inkluderes i ’højrisikogrupperne’ på et mere individuelt grundlag. Det er også vigtigt, at de her tager højde for at kapaciteten til at vurdere og styre egne risici kan variere fra person til person.