Hvem af de unge har følt sig mest ensomme i den tredje uge af nedlukningen?

Som en del af samarbejdet mellem Bedre Sundhed i Generationer (BSIG) og ’Stå sammen ved at holde afstand’ projektet er unge mellem 16 og 24 år blevet spurgt, hvor ensomme de har været gennem nedlukningen pga. COVID-19 i Danmark. I uge 3 af den nationale nedlukning deltog cirka 13.000 unge i den første runde af spørgeskemaundersøglesen.

Deltagerne besvarede spørgsmål fra den international anderkendt og validerede UCLA ensomhedsskala bestående af spørgsmål om, hvor ofte de savnede selskab, følte sig udenfor og følte sig isolerede. Svarene blev sammensat i en ensomhedsscore fra 0 til 6 (6 var mest ensom), og deltagere med scores ≥4 blev defineret som ensomme.

Figur 1. Ensomhed på en skala fra 0 til 6 fordelt på køn og alder (6 er mest ensom)

Klik på figuren for at forstørre

Ensomhed på en skala fra 0 til 6

I gennemsnit rapporterede piger i højere grad, at de var ensomme sammenlignet med drenge. Ligeledes oplevede unge mellem 16 og 18 år ensomhed i højere grad end de ældre deltagere, som vist i figur 1. Et lignende mønster kan ses i andelen af ensomme i disse grupper, således at hver fjerde af pigerne (28,1%) og en tredjedel af unge mellem 16 og 18 (32,2%) kunne betragtes som ensomme, som vist i figur 2.

Figur 2. Andel af deltagere, der kunne defineres som ensomme (score ≥4), fordelt på køn og alder

Klik på figuren for at forstørre

andel af deltagere som er ensomme fordelt på alder og køn