Danskernes ensomhed under coronakrisen

Forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet undersøger hvordan coronakrisen opleves og håndteres i forskellige sårbare grupper i Danmark. I denne uge rapporteres resultater omkring ensomhed fra fem befolkningsgrupper: 1) et udsnit af den generelle befolkning i alderen 18 til 85; 2) ældre på 65 år eller derover; 3) børnefamilier; 4) personer med type 1 eller type 2 diabetes; og 5) personer, som har/har haft en diagnosticeret psykisk sygdom.

I samarbejde med Epinion har 100 personer i de første tre grupper besvaret et spørgeskema hver tredje dag siden 20. marts til 16. april, og herefter ugentligt indtil slutningen af juni 2020. I et samarbejde med Steno Diabetes Center Copenhagen og Diabetesforeningen har 1.396 personer med diabetes besvaret samme spørgeskema mellem d. 19. og 26. marts. Gruppen af personer med psykisk sygdom udgør 2.091 personer, som er udvalgt ud af de 11.494 deltagere, som indtil videre har besvaret samme spørgeskema via projektets hjemmeside.

Deltagerne i de forskellige grupper blev spurgt om, hvor ofte de oplevede at føle sig ensomme (savnede selskab, følte sig udenfor, og følte sig isoleret) ud fra en valideret international ensomhedsskala (UCLA Loneliness Scale). Disse besvarelser blev regnet sammen til et gennemsnitligt niveau af ensomhed.

Figur 1: Udvikling i ensomhed målt på en skala fra 0 til 6 i tre befolkningsgrupper (6 er mest ensom)

Klik på figuren for at forstørre

resultat ensomhed

Data viser, at niveauet af ensomhed er relativt konstant henover perioden, dog ses en nedgang fra 16. april i alle tre grupper. 

Figur 2: Ensomhed målt på en skala fra 0 til 6 i fem befolkningsgrupper (6 er mest ensom)

Klik på figuren for at forstørre

resultat ensomhed

Af Figur 2 fremgår det, at personer, som har/har haft en diagnosticeret psykisk sygdom gennemsnitligt føler en højere grad af ensomhed end de andre grupper. 

Figur 3: Ensomhed i forskellige befolkningsgrupper

Klik på figuren for at forstørre

Andel, der rapporterer ‘ofte’.

resultat ensomhed

I figur 3 vises andelen, der svarer ’ofte’ på de enkelte spørgsmål, der indgår i ensomhedsskalaen. Blandt personer, der har eller har haft en diagnosticeret psykisk sygdom, var det i særdeleshed følelsen af at være isoleret fra andre og at føle sig udenfor, der forekom markant oftere end i den generelle befolkning.

Projektet har indgået partnerskab med dagbladet Politiken, som løbende vil bringe en række artikler sammen med vores forskningsresultater. Du kan læse den anden artikel i serien på politiken.dk