Danskernes bekymringer ved coronakrisen

Forskere fra Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet har i samarbejde med Epinion bedt tre forskellige målgrupper udfylde et spørgeskema angående mentalt helbred, social isolation, ensomhed og bekymringer i forbindelse med coronakrisen.

De tre grupper er (1) ældre på 65 eller derover; (2) børnefamilier; samt (3) et udsnit af den generelle befolkning i alderen 18 til 85. Danskerne i de tre grupper er blevet spurgt til, hvad der bekymrer dem ved coronakrisen.

I alt 200 personer indgår i hver af de tre grupper. I alle tre grupper bekymrer 3 ud af 4 sig om, at en nærtstående person ville blive alvorligt syg. Det er primært ældre, der bliver alvorligt syge og dør af Covid-19, og derfor har myndighederne opfordret danskerne til at være særlig opmærksomme på ikke at smitte ældre. Dette afspejles i danskernes bekymringer, idet især ældre bekymrer sig om ikke at kunne se venner og familie, samt selv at blive alvorlig syge.

Lukningen af institutioner og skoler berører børnefamilierne, der skal forene familieforpligtigelser og hjemmearbejde, og hver anden i denne gruppe var bekymret for lange udsigter til deres ’normale dagligdag’. Omkring 15 % af den generelle befolkning er også bekymret for at miste deres job. I alle tre grupper er bekymring for svækkelse af samfundsøkonomien udbredt.

Hvad gør dig bekymret ved coronakrisen?

Klik på figuren for at forstørre

Healthsciences

Projektet har indgået partnerskab med dagbladet Politiken, som løbende vil bringe en række artikler sammen med vores forskningsresultater. Du kan læse den første artikel i serien på politiken.dk