Om projektet
Stå sammen ved at holde afstand: Danskernes håndtering af coronakrisen
Vi står midt i en hidtil uset sundhedskrise. En krise forårsaget af ny coronavirus, men dens indvirkninger rækker langt ud over det virologiske. Over alt i verden bliver mennesker bedt om at selvisolere sig og gå i karantæne, virksomheder lukker, udgangsforbud introduceres og vi bliver alle opfordret til at bære mundbind og holde sikker afstand til hinanden. Der er behov for at dokumentere og undersøge effekterne af de forebyggende foranstaltninger, som bliver implementeret for at kontrollere virussen, på folks mental sundhed. Du kan læse mere om projektets centrale formål og vores forskningssamarbejde nedenfor.
Selvom forskere er begyndt at studere danskeres reaktioner på den såkaldte ”coronakrise”, mangler der viden om, hvordan valgte folkesundhedsmæssige forhold påvirker den mentale sundhed. Særligt hvordan pandemien sammen med den specifikke danske kombination af relativ økonomisk sikkerhed, en nedlukning af udvalgte samfundsmæssige funktioner og kun delvis begrænsning af færden påvirker den mentale sundhed.
For at undersøge dette igangsatte vores forskningsgruppe en serie af online spørgeskemaer og kvalitative interviews, for at dokumentere effekterne af den danske nedlukning på indikatorer for mental sundhed henover tid. Under den første nedlukning af samfundet, der begyndte i marts 2020, fokuserede vores dataindsamling på hvordan folkesundhedsmæssige forhold påvirkede bekymring, livskvalitet, social isolation, sociale forhold og adfærd i dagligdagen. Dataindsamlingen blev udført i tre grupper: den generelle befolkning, familier med hjemmeboende børn og ældre mennesker (65 år og ældre).
Vores foreløbige resultater tyder på, at danskerne, i denne periode, virker til at have håndteret nedlukningen uden alarmerende forandringer i deres mentale sundhed. Særligt dokumenterede de kvalitative interviews en signifikant forskel i danskernes oplevelser, hvilket forslår at nedlukningens effekter på dagligdagen afhænger af befolkningens individuelle livssituationer. Mens mange oplevede, at deres liv blev frataget elementer, som de ellers fandt glæde ved, beskrev andre hvordan nedlukningen fungerede som et gearskifte, der tillod dem at skifte fokus og reflektere over hvad som er meningsfuldt. Imidlertid indikerede spørgeskemadata, at især unge i alderen 16 til 29 år havde ringere livskvalitet og led af ensomhed grundet social distancering og andre restriktioner.
I anden del af dataindsamlingen, som begyndte 10 september 2020, beder vi 250 forskellige mennesker fra den generelle population (18 år og ældre) om at besvare vores spørgeskema hver anden uge. Vi foretager også opfølgende interviews med nogle af de danskere, som vi snakkede med under de første måneder af pandemien, for at blive klogere på, hvordan de håndterer de vedvarende forebyggende foranstaltninger. Endvidere planlægger vi at interviewe yderligere deltagere, med fokus på især at inkludere unge, for at undersøge hvordan denne gruppe håndterer de vedvarende sociale restriktioner.
Dette projekt har til formål at give indsigt i oplevelser af social isolation, bekymring, ensomhed og livskvalitet, som COVID-19 pandemien fortsætter i Danmark. Indsamling af sådan data muliggør, at vi kan opnå en mere omfattende forståelse af krisen og de effekter, som forbyggende foranstaltninger resulterer i over hele verden. Vores forskning kan muligvis også belyse langtidseffekterne af nedlukningen i Danmark, hvilket kan informere regeringer og andre sundhedsmyndigheder om mere effektiv håndtering af både den nuværende og kommende pandemier.
‘Stå sammen ved at holde afstand’ projektet er et tværfagligt samarbejde mellem tre stærke forskningsmiljøer: Afdeling for Epidemiologi ved Københavns Universitet, Center for Medicinske Videnskabs- og Teknologistudier ved Københavns Universitet og Steno Diabetes Center Copenhagen. Vi arbejder desuden sammen med Medicinsk Museion og Center for Sund Aldring, som begge er en del af Københavns Universitet.
Vi har også etableret et samarbejde med den danske avis Politiken, for at præsentere projektets fund fra et journalistisk perspektiv. Herved dokumenterer projektet både effekterne af krisen, ligesom projektet hjælper offentligheden med at forstå og tilpasse sig en meget omskiftelig situation.
Vi har desuden samarbejdet med:
Steno Diabetes Center Copenhagen og Diabetesforeningen
Politiken
Bedre Sundhed i Generationer
Forskningsprojekt: Bekymringer hos gravide under COVID-19
Kræftens Bekæmpelse
Velux Fonden
Ældre Sagen
The COVID-Minds network
På projektet Stå sammen ved at holde afstand tager vi din datasikkerhed meget alvorligt.
Det betyder, at vi selvfølgelig holder os inden for rammerne af persondataforordningen (GDPR). Alle data, du vælger at give os, vil blive opbevaret og behandlet fortroligt og korrekt. De indsamlede data vil udelukkende blive brugt i forskningsøjemed.
Vil du vide mere eller har du spørgsmål i forbindelse med projektets behandling af data eller anonymitet, er du velkommen til at kontakte projektets datamanager: liks@sund.ku.dk
Læs mere om persondataforordningen og dine rettigheder: Informationspjece fra Datatilsynet
Velux Fonden tildeler mere end en halv million kroner til vores dataindsamling
Projektet Stå sammen ved at holde afstand: Danskernes håndtering af coronakrisen har den 30. april 2020 modtaget en bevilling af 545.000 DKK fra VELUX FONDEN.
Bevillingen er givet som en del af VELUX FONDENs særlige pulje til Covid-19-relaterede dataindsamlingsprojekter. Sammen med 12 andre human- og samfundsvidenskabelige projekter har VELUX FONDENs bestyrelse besluttet at uddele i alt 5,5 mio. kr. til projekter, der skal undersøge, hvordan Covid-19-krisen påvirker vores liv og samfund. Læs mere om bevillingen og de 13 bevillingsmodtagere her.
I bevillingen er det en betingelse, at Stå Sammen-projektet kontakter den eller de øvrige bevillingsmodtagere, hvor de er hensigtsmæssigt at koordinere og samarbejde om dataindsamling. VELUX FONDEN ønsker at opnå synergi mellem de respektive bevillingsmodtagere og projekter samt at datamaterialet, som indsamles, så vidt muligt indfanger de samfundsmæssige, kulturelle og sociale konsekvenser af Covid-19.
Bevillingsmodtager Klaus Høyer, Professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, siger: ”Ved at arbejde sammen om at skabe komplementære projekter og dele indsigter, kan vi se frem til at lære mere – både om Covid-19 [SARS-CoV-2] og om styrker og svagheder ved de tilgange, metoder og analyseformer, som vi hver især bidrager med til at forstå sine påvirkninger.”
I VELUX FONDEN’s Covid-19-pulje er det ligeledes en betingelse for de uddelte bevillinger, at det indsamlede data så vidt muligt gøres tilgængelig for andre forskere, så det også kan benyttes i projekter efterfølgende. Det er fondsbestyrelsens håb, at forskerne i Stå Sammen-projektet med denne bevilling bidrager til få samlet og sikre adgang til et datagrundlag, der kan opnå dybere forståelse af de samfundsmæssige, kulturelle og sociale konsekvenser af pandemien i nuværende og fremtidige forskningsprojekter.
VELUX FONDEN har i mere end 35 år støttet aldrings-, oftalmologisk og humanvidenskabelig forskning, sociale og kulturelle formål og projekter, der bidrager til et bæredygtigt samfund. Læs mere om VELUX FONDEN her.
@VILLUM FONDEN#VELUX FONDEN på LinkedIn og Facebook og @VELUXFONDEN på Twitter.